Εκθεσιακό Κέντρο Τυριού στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Η Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο CheeseCulT δημιούργησε και λειτουργεί Εκθεσιακό Κέντρο Τυριού στις εγκαταστάσεις της.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων συμμετέχει στο έργο CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή” (Cheese route as an innovative cultural heritage driving force for rural tourism development in the cross-border area), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Σκοπός του Εκθεσιακού Κέντρου είναι να παρουσιάσει τις πολιτιστικές και γαστρονομικές πτυχές της γαλακτοκομικής και τυροκομικής παραγωγής, αξιοποιώντας εξοπλισμό και πρακτικές, με συνεκτικό, επιστημονικό και κατανοητό τρόπο απευθυνόμενο σε εξειδικευμένους επισκέπτες και στο ευρύ κοινό.

Στο Εκθεσιακό Κέντρο ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με:

  • τη γαλακτοκομική παράδοση, μέσω του εξοπλισμού παραγωγής και των φωτογραφιών, στοχεύοντας στην προβολή στο κοινό της διαδικασίας παραγωγής των τοπικών/ παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων και στην εξοικείωση με την τυροκομική παράδοση.
  • Πρωτοποριακή εικονική και τρισδιάστατη απεικόνιση – έκθεση (3d virtual tour) μέσω διαδραστικής τεχνολογίας. Στο χρήστη θα δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσει τοποθεσίες με μοναδική περιβαλλοντική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εστιάζοντας σε κοπάδια τοπικών φυλών αιγοπροβάτων, ορεινούς βοσκότοπους, μετακινούμενη κτηνοτροφία, παραδοσιακή παραγωγή τυριού.
  • Γευσιγνωσία τοπικών τυροκομικών προϊόντων.
  • Εξειδικευμένη βιβλιοθήκη σχετικά με τυροκομία / γαλακτοκομία.

Η επίσκεψη είναι δυνατή σε ομάδες επισκεπτών ανά 10 άτομα μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2651092219 ή στο email galateei@elgo.gr

 

Διεύθυνση:

Εθν. Αντίστασης 3, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τ.Κ. 455 50)

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του COVID 19, για την είσοδο στο Εκθεσιακό Κέντρο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης τελευταίου εξαμήνου.